Showing posts with label SBI PO. Show all posts
Showing posts with label SBI PO. Show all posts

Tuesday, March 14, 2017

Q1. The Reserve Bank of India (RBI) has announced that the cash withdrawal limit on savings accounts will be scrapped from-
Answer: 13th March 2017

Q2. Which two priate sector banks are live with the Bharat Bill Payment System (BBPS) that is aimed at easing utility and other repetitive bill payments for consumers?
Answer: HDFC Bank and Kotak Mahindra Bank

Q3. In which Indian city, the 23rd edition of International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting was held?
Answer: New Delhi

Q4. Reserve Bank of India (RBI) has decided to phase out weekly limit on cash withdrawal from savings accounts recently. The weekly withdrawal limit for savings accounts will be raised to how much amount from 20th February 2017? 
Answer: Rs. 50,000

Q5. With the government taking steps to improve ease of doing business and relax regulations, FDI into the country surged by 60% to USD 4.68 billion in November 2016. What is meaning of "I" in FDI?
Answer: Investment

Q6. The government has sold two per cent stake in ITC to ______________ and earned Rs 6,690 crore (around $1 billion) as part of its divestment plan for 2016-17.
Answer: LIC

Q7. Netaji Subhash Chandra Bose’s driver and INA veteran ‘Colonel’ ___________ has passed away in his native village of Dhakwa in Azamgarh, Uttar Pradesh after a prolonged illness.
Answer: Nizamuddin

Q8. Which country has been barred from international competition since November 2015 following a damaging report alleging that state-sponsored doping was rife in the country?
Answer: Russia

Q9. Name the person/persons, who/whom has appointed as the part-time Non-Official Directors on the all-powerful Central Board of the Reserve Bank of India for a four-year term. 
Answer: Ashok Gulati, Manish Sabharwal and Rajiv Kumar

Q10. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved PMGDISHA recently. What is the meaning of "G" in PMGDISHA?
Answer: Gramin

Q11. Which team has won the inter-ministry Hockey tournament 2016 - 17 in New Delhi?
Answer: I & B Ministry

Q12. Who has appointed as chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI)? 
Answer: Ajay Tyagi

Q13. In the latest move to curb tax evasion, the government has set up a task force to monitor actions of deviant shell companies. The setting up of the task force, under the co-chairmanship of revenue secretary and corporate affairs secretary Tapan Ray. Who is the present revenue secretary of Government of India?
Answer: Hasmukh Adhia

Q14. Glob-trotting sand artist __________________ has added yet another feature in his cap by storming into Guinness World Records for having created the world's tallest sand castle on Puri beach.
Answer: Sudarsan Pattnaik

Q15. Where is the headquartered of Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
Answer: Mumbai

Friday, March 10, 2017

Q1. Pankaj Advani has won the Indian National Snooker Championship with a 6-0 win over Pandurangaiah of Railways in a one-sided final. Apart from clinching his __________ national title overall, Advani broke several other records.
Answer: 29th

Q2. In a massive crackdown on unauthorised agencies offering Aadhaar-related services illegally and charging excessive money from the public, UIDAI has got shut down 12 such websites and 12 mobile apps available on the Google Play store. What does UIDAI stands for-
Answer: Unique Identification Authority of India

Q3. Which bank has decided to steeply raise the charges on certain transactions, capping cash component in others and also introducing charges on certain transactions from 01st March 2017?

Answer: HDFC Bank

Q4. A truly global event taking place every year on 04th February World Cancer Day unites the world’s population in the fight against cancer. Taking place under the tagline_______________.

Answer: We can. I can

Q5. Name the former Consulate General of India (CGI), who has been appointed as convener of the high-level panel on ways to improve India's Haj policy and also look into the issue of subsidy to the pilgrimage in light of 2012 Supreme Court order on gradually reducing and abolishing it by 2022.

Answer: Jeddah Afzal Amanullah

Q6. The world’s longest commercial flight has landed in ______________ with the arrival of Qatar Airways’s 14,535km (9,032-mile) Doha-Auckland service.

Answer: New Zealand

Q7. Global taxi-hailing platform Uber has announced it has launched a new category ________ that allows customers to hire a taxi for the day, to cover several destinations, and is targetting senior citizens, business travellers and tourists.

Answer: UberHIRE

Q8. Which state government has launched India's first social innovation centre The ‘Kakatiya Hub For Social Innovation’?

Answer: Telangana

Q9. In which state, the first Smart Police Station, having look and feel of a corporate-style office, started functioning from 07th February 2017?

Answer: Andhra Pradesh

Q10. Alastair Cook has resigned as Test captain after a record 59 matches in the role. Alastair Cook was the Test cricket captain of- 

Answer: England

Q11. Which team/country has won the gold medal in the boy's team event at the Asian Junior Squash championship in Hong Kong recently?

Answer: India salesforse, Code42, intelex, pingdom, adobe, rackspace

Q12. Queen Elizabeth II, the world’s longest reigning sovereign, has became the first ______________ monarch to reach her Sapphire Jubilee, with 65 years on the throne.

Answer: British

Q13. India and Austria have signed a Protocol to amend the existing DTAC between the two countries recently. What does DTAC stand for-

Answer: Double Taxation Avoidance Convention

Q14. IDBI Bank has reduced its marginal cost of funds based lending rate (MCLR) by 30-35 basis points across various tenors. Where is the headquartered of IDBI Bank?

Answer: Mumbai Idera, IBM, Mulesoft, Bomgar, Grasshopper, Informatica, Ensono

Q15. Name the person, who has won the men’s singles titles in the 81st Senior National Badminton Championships tournament in Patna, Bihar.

Answer: Sourabh Varma

Q1. Name the City in which a two-day North-East Business Summit (NEBS) held, recently.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chandigarh
 Idera, IBM, Mulesoft, Bomgar, Grasshopper, Informatica, Ensono
Q2. Which of the following organization has extended the last date of submission of digital life certificate through Jeevan Pramaan Patra by March 31st, 2017 under Employees' Pension Scheme (EPS)?
(a) OPFO
(b) EPFO
(c) EPSO
(d) UPSO
(e) None of the above options are true

Q3. Which of the following institutes has recently won the 2017 Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Spectrum Technology in the Service of Society Award for its solar-direct current (DC) inverter system?
(a) IISC- Bangalore
(b) IIT- Bombay
(c) IIT- BHU
(d) IIT- Madras
(e) IIT- Roorkee
 salesforse, Code42, intelex, pingdom, adobe, rackspace
Q4. Name the first state to launch web-based portal to showcase the government’s performance and achievements to the citizens of the state.
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Assam
(d) Kerala
(e) Madhya Pradesh

Q5. Name the country that will host Mobile World Congress (for the first time) to be held in September 2017.
(a) Barcelona
(b) India
(c) Indonesia
(d) China
(e) Japan

Q6. Shri Arvind Padmanabhan has died recently of cardiac arrest. He was famous ____________.
(a) Politician
(b) Nuclear Scientist
(c) Journalist
(d) Kathak Dancer
(e) Both (a) and (c)

Q7. Name the country, which has topped the Bribery Rate Index of Asia-Pacific countries, recently.
(a) Pakistan
(b) Japan
(c) China
(d) India
(e) Bangladesh

Q8. Vice President Hamid Ansari was recently on a two-day visit to attend the 21-nation Indian Ocean Rim Association (IORA) Summit (March 2017).
(a) Barcelona
(b) China
(c) Austria
(d) Oman
(e) Indonesia

Q9. Name the mega cultural festival of India that started in Egypt, recently.
(a) India by the Nile
(b) Fest of India
(c) Colors of India
(d) India at a glance
(e) India at Giza

Q10. Which of the following banks launched “Aadhaar Pay”, the country’s first Aadhaar-linked cashless merchant solution recently following successful pilots across 16 states?
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) IDFC Bank
(d) Axis Bank
(e) IDBI Bank

Answers :

S1. Ans.(c)

S2. Ans.(b)

S3. Ans.(d)

S4. Ans.(a)

S5. Ans.(b)

S6. Ans.(c)

S8. Ans.(e)

S9. Ans.(a)

S10. Ans.(c)

Wednesday, March 8, 2017

Q1. India ended their campaign in the International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup 2017 with five medals at New Delhi. China topped the list with how many medals?
(a) 15

(b) 18

(c) 10

(d) 12

(e) 8


Q2.  Name the scheme that has recently been launched by the Haryana government for senior citizen of the state.
(a) Vriddha Suraksha Scheme

(b) Tirtha Darshan Scheme

(c) Senior Pension Scheme

(d) Senior Shelter Scheme

(e) Char Dham Scheme


Q3. Social networking site Facebook has recently launched a new initiative named _____________ to support women-founded or co-founded startups.
(a) SheLeadsTech

(b) SheMeansBusiness

(c) SheSupportEducation

(d) SheMeansService

(e) SheLeadsBusiness


Q4. Name the player, who has recently won the Dubai Tennis Championships, 2017.
(a) Roger Federer

(b) Fernando Verdasco

(c) Andy Murray

(d) Marcin Matkowski

(e) Rafael Nadal


Q5. An Eminent personality Mr. M P Veerendra Kumar was presented the 30th Moortidevi award by Bharatiya Jnanpith organization, recently. He is famous ___________.
(a) Author

(b) Journalist

(c) Critic

(d) Both (a) and (c)

(e) Both (a) and (b)


Q6. Name the Taxi aggregator, that has signed an MoU with Madhya Pradesh government in aim to provide training, skill development, and empowerment to taxi Drivers across the state.
(a) Ola

(b) Uber

(c) Meru Cabs

(d) Taxi For Sure

(e) Tab Cab


Q7. Water Resources Minister Uma Bharti inaugurated a national conference on Jal Kranti Abhiyan in New Delhi, recently. Ministry of Water Resources and River Development had launched Jal Kranti Abhiyan in ________.
(a) 2010

(b) 2012

(c) 2013

(d) 2015

(e) None of the given options are true


Q8. Name the festival, celebrated by the tribal people of the Indian state Madhya Pradesh, recently.
(a) Bhagoria

(b) Napuchan

(c) Kalawar

(d) Sochagam

(e) Dancharia


Q9. Rabi Ray passed away, recently. He was ___________.
(a) Former MP

(b) Singer

(c) Former Lok Sabha Speaker

(d) Former Chief Justice of India

(e) Classical Dancer


Q10. Name the Indo-Oman Joint Army Exercise that was started recently (March 2017) in the Dhauladhar Ranges at Bakloh in Himachal Pradesh.
(a) Operation Parakram

(b) AL NAGAH-II

(c) Ind-Om Exo-II

(d) Operation Dhruva

(e) Sahastra-II


Q11. Name the person who has been recently appointed as the adviser to the Odisha government.
(a) S N Rangaswamy

(b) R K Patil

(c) T Venkatesh Raman

(d) K Srinath Reddy

(e) P Srinivasan


Q12. Name the Private lender, which has recently launched India's first artificial intelligence based banking chatbot Electronic Virtual Assistant (EVA) for customer services.
(a) Axis Bank

(b) ICICI Bank

(c) HDFC Bank

(d) Yes Bank

(e) Karnataka Bank


Q13. Indo-Oman Joint Army Exercise- AL NAGAH-II 2017 started recently in ____________.
(a) Jammu & Kashmir

(b) Punjab

(c) Uttarakhand

(d) Rajasthan

(e) Himachal Pradesh


Q14. Name the Kerala’s playback singer who has created a new world record by playing the maximum number of songs in the shortest time on Gayathri veena during a program.
(a) Vaikom Vijayalakshmi

(b) P. Madhuri

(c) Sunitha Sarathy

(d) Radhika Thilak

(e) Jyotsna Radhakrishnan


Q15. The world’s oldest aircraft carrier in active service, INS Viraat, was decommissioned on 06 Mar after serving the Indian Navy for nearly 30 years. India had bought the carrier from __________.
(a) Israel

(b) UK

(c) France

(d) Russia

(e) USA bomgar zendesk code42 informatica idera ensono sophos redhat mulesoft

Answers :

S1. Ans.(d)

S2. Ans.(b)

S3. Ans.(a)

S4. Ans.(c)

S5. Ans.(e)

S6. Ans.(a)

S7. Ans.(d)

S8. Ans.(a)

S9. Ans.(c)

S10. Ans.(b)

S11. Ans.(d)

S12. Ans.(c)

S13. Ans.(e)

S14. Ans.(a)

S15. Ans.(b)

Sunday, March 5, 2017

Q1. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with a trader company Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. Gunvor is ______________ based company.
(a) Austria
(b) Switzerland
(c) Japan
(d) Australia
(e) Denmark

Q2. The Indian navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built ______________, recently.
(a) Charlie class submarine
(b) Arihant class submarine
(c) Sindhughosh class submarine
(d) Kalvari class submarine
(e) Chakra class submarine

Q3. Name the district of Himachal Pradesh that has recently got approval to be its second capital.
(a) Shimla
(b) Solan
(c) Dharamshala
(d) Bilaspur
(e) Kullu

Q4. Angel Gurria is the present Secretary General of which of the following international organizations?
(a) IDA
(b) OECD
(c) WTO
(d) UNESCO
(e) ISI

Q5. Name the Indian University that has won the annual Visitor's Award for the 'Best University' 2017, recently.
(a) Jawaharlal Nehru University
(b) Banaras Hindu University
(c) University of Hyderabad
(d) King Georges Medical University
(e) University of Delhi

Q6.  Defense Research and Development Organization (DRDO) handed over three of its products namely Weapon Locating Radar (WLR), NBC Recce vehicle and NBC Drugs for induction into the Indian Army in a formal function. What is the name of Weapon Locating Radar (WLR)?
(a) DISHA
(b) NIRBHIK
(c) KIRAN
(d) MOHANTO
(e) SWATHI

Q7. Name the person, who has been appointed as the Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL), recently.
(a) J S Deepak
(b) Sandeep Jajodia
(c) Atul Tyagi
(d) P K Purwar
(e) Mohan Parawar

Q8. The Defence Research and Development Organization (DRDO) have recently signed a technology transfer agreement with which one of the following Indian Companies for manufacturing High Nitrogen Steel (HNS).
(a) Essar Steel
(b) Bhushan Steels Ltd.
(c) Jindal Stainless Ltd.
(d) SAIL
(e) TATA Steels

Q9. The Union Minister of Drinking Water and Sanitation Mr. Narendra Singh Tomar has recently launched 'Swachh Shakti Saptah' to raise awareness on sanitation and cleanliness. 'Swachh Shakti Saptah' was launched in ________________.
(a) Bengaluru, Karnataka
(b) Gurugram, Haryana
(c) Thiruvananthapuram, Kerala
(d) Guwahati, Assam
(e) Shimla, Himachal Pradesh

Q10. Government’s biotech innovation BIRAC Regional Entrepreneurship Centre was set up in Bengaluru, recently. What does 'A' stands for in BIRAC?
(a) Assistance
(b) Asset
(c) Account
(d) Automation
(e) Aeronautical

Q11. World Wildlife Day, 2017 was globally observed on ____________.
(a) 13th February
(b) 10th February
(c) 1st March
(d) 3rd March
(e) 8th February

Q12. Name the country that has recently celebrated 25 years of diplomatic ties with India.
(a) Kuwait
(b) Saudi Arab
(c) Israel
(d) Iran
(e) UAE

Q13. Who is the head of RBI committee to review cyber security?
(a) A K Pandey
(b) Meena Hemchandra
(c) Sumit Bose
(d) Deepak Mohanti
(e) B N Goldar

Q14. Neil Fingleton passed away recently. He was famous ____________.
(a) Basketball Player
(b) Politician
(c) Film Director
(d) Musician
(e) Poet

Q15. What was the theme of World Wildlife Day, 2017?
(a) Living together with wildlife
(b) Grow with flora and fauna
(c) Listen to the Young Voices
(d) Create a healthy habitat
(e) None of the above themes are correct

Answers :

S1. Ans.(b)
S2. Ans.(d)
S3. Ans.(c)
S4. Ans.(b)
S5. Ans.(a)
S6. Ans.(e)
S7. Ans.(d)
S8. Ans.(c)
S9. Ans.(b)
S10. Ans.(a)
S11. Ans.(d)
S12. Ans.(c)
S13. Ans.(b)
S14. Ans.(a)
S15. Ans.(c)