Showing posts with label IBPS PO. Show all posts
Showing posts with label IBPS PO. Show all posts

Tuesday, March 14, 2017

Q1. The Reserve Bank of India (RBI) has announced that the cash withdrawal limit on savings accounts will be scrapped from-
Answer: 13th March 2017

Q2. Which two priate sector banks are live with the Bharat Bill Payment System (BBPS) that is aimed at easing utility and other repetitive bill payments for consumers?
Answer: HDFC Bank and Kotak Mahindra Bank

Q3. In which Indian city, the 23rd edition of International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting was held?
Answer: New Delhi

Q4. Reserve Bank of India (RBI) has decided to phase out weekly limit on cash withdrawal from savings accounts recently. The weekly withdrawal limit for savings accounts will be raised to how much amount from 20th February 2017? 
Answer: Rs. 50,000

Q5. With the government taking steps to improve ease of doing business and relax regulations, FDI into the country surged by 60% to USD 4.68 billion in November 2016. What is meaning of "I" in FDI?
Answer: Investment

Q6. The government has sold two per cent stake in ITC to ______________ and earned Rs 6,690 crore (around $1 billion) as part of its divestment plan for 2016-17.
Answer: LIC

Q7. Netaji Subhash Chandra Bose’s driver and INA veteran ‘Colonel’ ___________ has passed away in his native village of Dhakwa in Azamgarh, Uttar Pradesh after a prolonged illness.
Answer: Nizamuddin

Q8. Which country has been barred from international competition since November 2015 following a damaging report alleging that state-sponsored doping was rife in the country?
Answer: Russia

Q9. Name the person/persons, who/whom has appointed as the part-time Non-Official Directors on the all-powerful Central Board of the Reserve Bank of India for a four-year term. 
Answer: Ashok Gulati, Manish Sabharwal and Rajiv Kumar

Q10. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved PMGDISHA recently. What is the meaning of "G" in PMGDISHA?
Answer: Gramin

Q11. Which team has won the inter-ministry Hockey tournament 2016 - 17 in New Delhi?
Answer: I & B Ministry

Q12. Who has appointed as chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI)? 
Answer: Ajay Tyagi

Q13. In the latest move to curb tax evasion, the government has set up a task force to monitor actions of deviant shell companies. The setting up of the task force, under the co-chairmanship of revenue secretary and corporate affairs secretary Tapan Ray. Who is the present revenue secretary of Government of India?
Answer: Hasmukh Adhia

Q14. Glob-trotting sand artist __________________ has added yet another feature in his cap by storming into Guinness World Records for having created the world's tallest sand castle on Puri beach.
Answer: Sudarsan Pattnaik

Q15. Where is the headquartered of Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
Answer: Mumbai

Friday, March 10, 2017

Q1. Name the City in which a two-day North-East Business Summit (NEBS) held, recently.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chandigarh
 Idera, IBM, Mulesoft, Bomgar, Grasshopper, Informatica, Ensono
Q2. Which of the following organization has extended the last date of submission of digital life certificate through Jeevan Pramaan Patra by March 31st, 2017 under Employees' Pension Scheme (EPS)?
(a) OPFO
(b) EPFO
(c) EPSO
(d) UPSO
(e) None of the above options are true

Q3. Which of the following institutes has recently won the 2017 Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Spectrum Technology in the Service of Society Award for its solar-direct current (DC) inverter system?
(a) IISC- Bangalore
(b) IIT- Bombay
(c) IIT- BHU
(d) IIT- Madras
(e) IIT- Roorkee
 salesforse, Code42, intelex, pingdom, adobe, rackspace
Q4. Name the first state to launch web-based portal to showcase the government’s performance and achievements to the citizens of the state.
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Assam
(d) Kerala
(e) Madhya Pradesh

Q5. Name the country that will host Mobile World Congress (for the first time) to be held in September 2017.
(a) Barcelona
(b) India
(c) Indonesia
(d) China
(e) Japan

Q6. Shri Arvind Padmanabhan has died recently of cardiac arrest. He was famous ____________.
(a) Politician
(b) Nuclear Scientist
(c) Journalist
(d) Kathak Dancer
(e) Both (a) and (c)

Q7. Name the country, which has topped the Bribery Rate Index of Asia-Pacific countries, recently.
(a) Pakistan
(b) Japan
(c) China
(d) India
(e) Bangladesh

Q8. Vice President Hamid Ansari was recently on a two-day visit to attend the 21-nation Indian Ocean Rim Association (IORA) Summit (March 2017).
(a) Barcelona
(b) China
(c) Austria
(d) Oman
(e) Indonesia

Q9. Name the mega cultural festival of India that started in Egypt, recently.
(a) India by the Nile
(b) Fest of India
(c) Colors of India
(d) India at a glance
(e) India at Giza

Q10. Which of the following banks launched “Aadhaar Pay”, the country’s first Aadhaar-linked cashless merchant solution recently following successful pilots across 16 states?
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) IDFC Bank
(d) Axis Bank
(e) IDBI Bank

Answers :

S1. Ans.(c)

S2. Ans.(b)

S3. Ans.(d)

S4. Ans.(a)

S5. Ans.(b)

S6. Ans.(c)

S8. Ans.(e)

S9. Ans.(a)

S10. Ans.(c)

Wednesday, March 8, 2017

Q1. India ended their campaign in the International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup 2017 with five medals at New Delhi. China topped the list with how many medals?
(a) 15

(b) 18

(c) 10

(d) 12

(e) 8


Q2.  Name the scheme that has recently been launched by the Haryana government for senior citizen of the state.
(a) Vriddha Suraksha Scheme

(b) Tirtha Darshan Scheme

(c) Senior Pension Scheme

(d) Senior Shelter Scheme

(e) Char Dham Scheme


Q3. Social networking site Facebook has recently launched a new initiative named _____________ to support women-founded or co-founded startups.
(a) SheLeadsTech

(b) SheMeansBusiness

(c) SheSupportEducation

(d) SheMeansService

(e) SheLeadsBusiness


Q4. Name the player, who has recently won the Dubai Tennis Championships, 2017.
(a) Roger Federer

(b) Fernando Verdasco

(c) Andy Murray

(d) Marcin Matkowski

(e) Rafael Nadal


Q5. An Eminent personality Mr. M P Veerendra Kumar was presented the 30th Moortidevi award by Bharatiya Jnanpith organization, recently. He is famous ___________.
(a) Author

(b) Journalist

(c) Critic

(d) Both (a) and (c)

(e) Both (a) and (b)


Q6. Name the Taxi aggregator, that has signed an MoU with Madhya Pradesh government in aim to provide training, skill development, and empowerment to taxi Drivers across the state.
(a) Ola

(b) Uber

(c) Meru Cabs

(d) Taxi For Sure

(e) Tab Cab


Q7. Water Resources Minister Uma Bharti inaugurated a national conference on Jal Kranti Abhiyan in New Delhi, recently. Ministry of Water Resources and River Development had launched Jal Kranti Abhiyan in ________.
(a) 2010

(b) 2012

(c) 2013

(d) 2015

(e) None of the given options are true


Q8. Name the festival, celebrated by the tribal people of the Indian state Madhya Pradesh, recently.
(a) Bhagoria

(b) Napuchan

(c) Kalawar

(d) Sochagam

(e) Dancharia


Q9. Rabi Ray passed away, recently. He was ___________.
(a) Former MP

(b) Singer

(c) Former Lok Sabha Speaker

(d) Former Chief Justice of India

(e) Classical Dancer


Q10. Name the Indo-Oman Joint Army Exercise that was started recently (March 2017) in the Dhauladhar Ranges at Bakloh in Himachal Pradesh.
(a) Operation Parakram

(b) AL NAGAH-II

(c) Ind-Om Exo-II

(d) Operation Dhruva

(e) Sahastra-II


Q11. Name the person who has been recently appointed as the adviser to the Odisha government.
(a) S N Rangaswamy

(b) R K Patil

(c) T Venkatesh Raman

(d) K Srinath Reddy

(e) P Srinivasan


Q12. Name the Private lender, which has recently launched India's first artificial intelligence based banking chatbot Electronic Virtual Assistant (EVA) for customer services.
(a) Axis Bank

(b) ICICI Bank

(c) HDFC Bank

(d) Yes Bank

(e) Karnataka Bank


Q13. Indo-Oman Joint Army Exercise- AL NAGAH-II 2017 started recently in ____________.
(a) Jammu & Kashmir

(b) Punjab

(c) Uttarakhand

(d) Rajasthan

(e) Himachal Pradesh


Q14. Name the Kerala’s playback singer who has created a new world record by playing the maximum number of songs in the shortest time on Gayathri veena during a program.
(a) Vaikom Vijayalakshmi

(b) P. Madhuri

(c) Sunitha Sarathy

(d) Radhika Thilak

(e) Jyotsna Radhakrishnan


Q15. The world’s oldest aircraft carrier in active service, INS Viraat, was decommissioned on 06 Mar after serving the Indian Navy for nearly 30 years. India had bought the carrier from __________.
(a) Israel

(b) UK

(c) France

(d) Russia

(e) USA bomgar zendesk code42 informatica idera ensono sophos redhat mulesoft

Answers :

S1. Ans.(d)

S2. Ans.(b)

S3. Ans.(a)

S4. Ans.(c)

S5. Ans.(e)

S6. Ans.(a)

S7. Ans.(d)

S8. Ans.(a)

S9. Ans.(c)

S10. Ans.(b)

S11. Ans.(d)

S12. Ans.(c)

S13. Ans.(e)

S14. Ans.(a)

S15. Ans.(b)

Sunday, March 5, 2017

Q1. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with a trader company Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. Gunvor is ______________ based company.
(a) Austria
(b) Switzerland
(c) Japan
(d) Australia
(e) Denmark

Q2. The Indian navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built ______________, recently.
(a) Charlie class submarine
(b) Arihant class submarine
(c) Sindhughosh class submarine
(d) Kalvari class submarine
(e) Chakra class submarine

Q3. Name the district of Himachal Pradesh that has recently got approval to be its second capital.
(a) Shimla
(b) Solan
(c) Dharamshala
(d) Bilaspur
(e) Kullu

Q4. Angel Gurria is the present Secretary General of which of the following international organizations?
(a) IDA
(b) OECD
(c) WTO
(d) UNESCO
(e) ISI

Q5. Name the Indian University that has won the annual Visitor's Award for the 'Best University' 2017, recently.
(a) Jawaharlal Nehru University
(b) Banaras Hindu University
(c) University of Hyderabad
(d) King Georges Medical University
(e) University of Delhi

Q6.  Defense Research and Development Organization (DRDO) handed over three of its products namely Weapon Locating Radar (WLR), NBC Recce vehicle and NBC Drugs for induction into the Indian Army in a formal function. What is the name of Weapon Locating Radar (WLR)?
(a) DISHA
(b) NIRBHIK
(c) KIRAN
(d) MOHANTO
(e) SWATHI

Q7. Name the person, who has been appointed as the Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL), recently.
(a) J S Deepak
(b) Sandeep Jajodia
(c) Atul Tyagi
(d) P K Purwar
(e) Mohan Parawar

Q8. The Defence Research and Development Organization (DRDO) have recently signed a technology transfer agreement with which one of the following Indian Companies for manufacturing High Nitrogen Steel (HNS).
(a) Essar Steel
(b) Bhushan Steels Ltd.
(c) Jindal Stainless Ltd.
(d) SAIL
(e) TATA Steels

Q9. The Union Minister of Drinking Water and Sanitation Mr. Narendra Singh Tomar has recently launched 'Swachh Shakti Saptah' to raise awareness on sanitation and cleanliness. 'Swachh Shakti Saptah' was launched in ________________.
(a) Bengaluru, Karnataka
(b) Gurugram, Haryana
(c) Thiruvananthapuram, Kerala
(d) Guwahati, Assam
(e) Shimla, Himachal Pradesh

Q10. Government’s biotech innovation BIRAC Regional Entrepreneurship Centre was set up in Bengaluru, recently. What does 'A' stands for in BIRAC?
(a) Assistance
(b) Asset
(c) Account
(d) Automation
(e) Aeronautical

Q11. World Wildlife Day, 2017 was globally observed on ____________.
(a) 13th February
(b) 10th February
(c) 1st March
(d) 3rd March
(e) 8th February

Q12. Name the country that has recently celebrated 25 years of diplomatic ties with India.
(a) Kuwait
(b) Saudi Arab
(c) Israel
(d) Iran
(e) UAE

Q13. Who is the head of RBI committee to review cyber security?
(a) A K Pandey
(b) Meena Hemchandra
(c) Sumit Bose
(d) Deepak Mohanti
(e) B N Goldar

Q14. Neil Fingleton passed away recently. He was famous ____________.
(a) Basketball Player
(b) Politician
(c) Film Director
(d) Musician
(e) Poet

Q15. What was the theme of World Wildlife Day, 2017?
(a) Living together with wildlife
(b) Grow with flora and fauna
(c) Listen to the Young Voices
(d) Create a healthy habitat
(e) None of the above themes are correct

Answers :

S1. Ans.(b)
S2. Ans.(d)
S3. Ans.(c)
S4. Ans.(b)
S5. Ans.(a)
S6. Ans.(e)
S7. Ans.(d)
S8. Ans.(c)
S9. Ans.(b)
S10. Ans.(a)
S11. Ans.(d)
S12. Ans.(c)
S13. Ans.(b)
S14. Ans.(a)
S15. Ans.(c)