Tuesday, March 14, 2017

Q1. The Reserve Bank of India (RBI) has announced that the cash withdrawal limit on savings accounts will be scrapped from-
Answer: 13th March 2017

Q2. Which two priate sector banks are live with the Bharat Bill Payment System (BBPS) that is aimed at easing utility and other repetitive bill payments for consumers?
Answer: HDFC Bank and Kotak Mahindra Bank

Q3. In which Indian city, the 23rd edition of International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting was held?
Answer: New Delhi

Q4. Reserve Bank of India (RBI) has decided to phase out weekly limit on cash withdrawal from savings accounts recently. The weekly withdrawal limit for savings accounts will be raised to how much amount from 20th February 2017? 
Answer: Rs. 50,000

Q5. With the government taking steps to improve ease of doing business and relax regulations, FDI into the country surged by 60% to USD 4.68 billion in November 2016. What is meaning of "I" in FDI?
Answer: Investment

Q6. The government has sold two per cent stake in ITC to ______________ and earned Rs 6,690 crore (around $1 billion) as part of its divestment plan for 2016-17.
Answer: LIC

Q7. Netaji Subhash Chandra Bose’s driver and INA veteran ‘Colonel’ ___________ has passed away in his native village of Dhakwa in Azamgarh, Uttar Pradesh after a prolonged illness.
Answer: Nizamuddin

Q8. Which country has been barred from international competition since November 2015 following a damaging report alleging that state-sponsored doping was rife in the country?
Answer: Russia

Q9. Name the person/persons, who/whom has appointed as the part-time Non-Official Directors on the all-powerful Central Board of the Reserve Bank of India for a four-year term. 
Answer: Ashok Gulati, Manish Sabharwal and Rajiv Kumar

Q10. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved PMGDISHA recently. What is the meaning of "G" in PMGDISHA?
Answer: Gramin

Q11. Which team has won the inter-ministry Hockey tournament 2016 - 17 in New Delhi?
Answer: I & B Ministry

Q12. Who has appointed as chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI)? 
Answer: Ajay Tyagi

Q13. In the latest move to curb tax evasion, the government has set up a task force to monitor actions of deviant shell companies. The setting up of the task force, under the co-chairmanship of revenue secretary and corporate affairs secretary Tapan Ray. Who is the present revenue secretary of Government of India?
Answer: Hasmukh Adhia

Q14. Glob-trotting sand artist __________________ has added yet another feature in his cap by storming into Guinness World Records for having created the world's tallest sand castle on Puri beach.
Answer: Sudarsan Pattnaik

Q15. Where is the headquartered of Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
Answer: Mumbai

0 comments:

Post a Comment