Monday, August 29, 2016

Q1. Which action can a user perform using an output device?
(a) input data
(b) store data
(c) scan data
(d) view or print data
(e) None of these

Ans. (d)
Sol. Output devices can be used to view/ print data. Output devices provides processed output by the system to the user. 

Q2. Which among the following statement is closely related to secondary storage?
(a) It is non-volatile and its content remains after power is switched off
(b) It does not use magnetic media
(c) It consists of four main types of devices
(d) It does not store information for later retrieval
(e) It's main purpose is to make interconnections of networks

Ans. (a)
Sol. Secondary storage is non-volatile.

Q3. Which one of the following statements is not true for data Buffer?
(a) A data buffer is a region of a physical memory storage used to temporarily store data
(b) A buffer often adjusts timing by implementing a queue (or FIFO) algorithm in memory
(c) A majority of buffers are implemented in software, which typically use the ROM to store temporary data
(d) Buffers are often used in conjunction with I/O to hardware, such as disk drives, sending or receiving data to or from a network
(e) None of the above

Ans. (c)
Sol. Majority of buffers use the faster RAM to store temporary data not the ROM, due to the much faster access time compared with hard disk drives. 

Q4. Which among the following is software application commonly used to prepare a presentation/slide show?
(a) Adobe
(b) Power Point
(c) Outlook Express
(d) Internet Explorer
(e) Windows Explorer

Ans. (b)
Sol. PowerPoint is used to make presentations/slide shows.

Q5. A CD player can access data/information using which method?
(a) Sequential access
(b) Random access
(c) Multivariate access
(d) All of these
(e) None of these

Ans. (d)
Sol. All are memory access mechanism which a CD Player can use.

Q6. Each box in a spreadsheet is called a ________.
(a) Cell
(b) Block
(c) Field
(d) Table
(e) Empty space

Ans. (a)
Sol. Each box in a spreadsheet is called a cell.

Q7. ________key is the example of Toggle key
(a) Alt
(b) Shift
(c) Control
(d) Escape
(e) Caps Lock

Ans. (e)
Sol. A Toggle key is a key that is operated the same way but with opposite effect on successive occasions.

Q8. Which among the following is one of the category of the programs of system software?
(a) Utility Programs
(b) Operating System
(c) Language Translator
(d) All of the above
(e) None of these

Ans. (d)
Sol. All are types of system software.

Q9. Why is it unethical to share copyrighted files with your friends?
(a) It is not unethical, because it is legal.
(b) It is unethical because the files are being given for free.
(c) Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.
(d) It is not unethical because the files are being given for free.
(e) It is not unethical - anyone can access a computer

Ans. (c)
Sol. It is illegal to break copyright laws. Copyright infringement is the use of works protected by copyright law without permission, infringing certain exclusive rights granted to the copyright holder, such as the right to reproduce, distribute, display or perform the protected work, or to make derivative works. Copyright infringement disputes are usually resolved through direct negotiation, a notice and take down process, or litigation in civil court. 

Q10. Some viruses have delayed payload, which is sometimes called a ____.
(a) time
(b) anti-virus
(c) bomb
(d) action
(e) call

Ans. (c)
Sol. Some viruses have a delayed payload, which is sometimes called a bomb. For example, a virus might display a message on a specific day or wait until it has infected a certain number of hosts. A time bomb occurs during a particular date or time, and a logic bomb occurs when the user of a computer takes an action that triggers the bomb. 

Q11. Which computer was the first to use the magnetic drum for memory?
(a) IBM - 650
(b) IBM - 7090
(c) IBM - 701
(d) IBM - 360
(e) None of these

Ans. (a)
Sol. IBM - 650 was the first to use the magnetic drum for memory.

Q12. Network Firewalls are used to protect against _________.
(a) Unauthorised Attacks
(b) Virus Attacks
(c) Data Driven Attacks
(d) Fire Attacks
(e) None of these

Ans. (a)
Sol. Firewall protects against Unauthorised Attacks. Network firewalls may be hardware devices, software programs, or a combination of the two. Network firewalls guard an internal computer network against malicious access from the outside. Network firewalls may also be configured to restrict access to the outside from internal users.

Q13. Which is the best definition among the given options of a software package?
(a) A peripheral for computer system
(b) A set of computer programs used for a certain function
(c) A protection you can buy for a computer
(d) The box, manual and license agreement that accompany commercial software
(e) None of these

Ans. (b)
Sol. Software package can be said as a set of computer programs used for a certain function.

Q14. The process that deals with the technical and management issues of software development is ______.
(a) Delivery process
(b) Control process
(c) Software process
(d) Testing process
(e) Monitoring process

Ans. (c)
Sol. Software process deals with the technical and management issues of software development.

Q15. Which among the following property is of a disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user?
(a) memory-only
(b) write-only
(c) once-only
(d) run-only
(e) read-only

Ans. (e)
Sol. Read-Only data cannot be erased or modified.

Follow by Email

Advertising

Advertisement