Sunday, May 1, 2016

Directions (1–5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.
a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. d) If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

1. What will be the total weight of 10 poles? If each of them having the same weight. 
I. One fourth of the weight of each pole is 5 kg. 
II. The total weight of three poles is 20 kgs more than the total weight of two poles.
a
b
c
d
e
Ans: from I, weight of each pole = (4 x 5)kg = 20 kg
Total weight of 10 pole = 20 x 10 = 200 kg
From II, weight of each pole = (weight of 3 poles) – (weight of 2 poles)
Weight of 10 poles = (20 x 10) kg = 200 kg.

2. In which year was Rakesh born? 
I. Rakesh at present is 25 years younger to his mother. 
II. Rakesh’s brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother. 
a
b
c
d
e
Ans: From both I and II we get that Rakesh is (35-25) = 10 years older than his brother,
Who was born in 1964, So, Rakesh was born in 1954.

3. How many children does M have? 
I. H is the only daughter of X who is wife of M. 
II. K and J are brothers of M. 
a
b
c
d
e
Ans: From I, we conclude that H is the only daughter of M. But this does not indicate that M has no son. The information given in II is immaterial.

4. How much was the total sale of the company? 
I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs 25. 
II. This company has no other product line. 

a
b
c
d
e
Ans: From I, total sale of product A= Rs (8000 x 25)
= 2,00,000 Rs
From II, we know that the company deals only in product A
Sale of product A is the total sale of the company, which is Rs 2,00,000.

5. The last Sunday of March, 2006 fell on which date? 
I. The first Sunday of that month fell on 5th. 
II. The last day of that month was Friday. 

a
b
c
d
e
Ans: From I, We conclude that 5th, 12th, 19th and 26th of March, 2006 were Sunday. So, the last Sunday fell on 26th.
From II, we conclude that 31st March, 2006 was Friday. Thus, 26th March 2006 was the last Sunday of the month.

Directions (Q.6-10): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (1), (2), (3), (4) and (5). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete. 
6. Man needs food not __________ for the body but for the soul also. The satisfaction of his physical wants does not imply his __________.

Merely, contentment
properly, superiority
only, spirituality
Necessarily, commitment
certainly, entitlement

7. It is said that knowledge is power. The hunger for power is __________ and therefore most difficult to __________ .

accumulative, subsume
enormous, apply
empowering, delegate
insatiable, contain
evolutionary, rationalize

8. Nothing undermines the communication of a changed vision more than __________ on the part of key __________ that seems inconsistent with the vision.

anything, issues
behaviors, players
advocacy, managers
something, personnel
philosophy, problems

9. He was __________ not to __________ done the exercise himself.

expected, be
required, being
needed, get
warned, be
supposed, have

10. The __________ of the __________ carried out in the Institute were published.

reports, findings
articles, observations
drawbacks, preparations
results, investigations
observations, teams

Direction(11 to 15): What will come in place of the question mark : 
11. 124, 228, 436, ?, 1684, 3348

944
852
872
444
None of these
Ans: L× 2 - 20, ×2 - 20, × 2 - 20, ------------------

12. 10, 17, 48, 165, ?, 3475, 20892

688
712
848
918
None of these
Ans: ×1 + 7, ×2 + 14, × 3 + 21, ×4 + 28 ----------------

13. 15, 17, 38, 120, 488, ?, 14712

2450
2650
2850
2950
None of these
Ans: × 1 + 2, ×2+ 4 , ×3 + 6, × 4 + 8, × 5 + 10 ------------

14. 1, 6, 19, ?, 85, 146, 231

46
44
48
65
None of these
Ans

15. A hemisphere a cylinder and a cone stand on the same base and have the same height. Then find the ratio of their volumes respectively ?

1 : 2 : 3
3 : 2 : 1
2 : 3 : 1
2 : 1 : 3
None of these
Ans: 2/3 * 22/7 * r^3 : 22/7 r^2 h : 1/3 * 22/7 * r^2 h
Since r = h
2 : 3 : 1

Follow by Email

Advertising

Advertisement

Blog Archive