**Directions (Q. 1 - 5): Study the following table carefully and answer the questions given below:**

**1. Suppose the interest rate of plan III is changed to that of plan I, how much more or less one can earn as interest on a principle amount of Rs. 20,000?**

1) Rs. 1229 more

2) Rs. 880 more

3) Rs. 939 more

4) Rs. 899 less

5) Rs. 989 less

**2. If the investment term under plan IV is tripled, what will be the approximate interest earned under the new plan?**

1) Rs. 19072.27

2) Rs. 19,585.70

3) Rs. 18,955.70

4) Rs. 16,575.90

5) Rs. 20,585.90

**3. After maturity of plan II if the amount along with interest is reinvested in plan I what will be the maturity amount after a period of 24 months?**

1) Rs. 47,500. 95

2) Rs. 47806.75

3) Rs. 50706.25

4) Cannot be determined

5) Other than given options

**4. What is the ratio between interests earned under plan III (compounded annually) and plan III (if the interest is not compounded)?**

1) 168 : 163

2) 201 : 209

3) 211 : 219

4) 209 : 200

5) 219 : 210

**5. A minimum for how many months should one invest Rs. 45,000 in plan IV so that the interest earned is not less than Rs. 11950?**

1) 48

2) 38

3) 32

4) 24

5) 12

**6. The average weight of three men J, K and L is 75 kg. Another man M joins the group and the average now becomes 78 kg. If another man N whose weight is 5 kg less than that of M, replace J then the average weight of K, L, M and N becomes 77 kg. Find the weight of J.**

1) 84 kg

2) 88 kg

3) 86 kg

4) 90 kg

5) Other than given options

**7. In how many ways a committee of 6 members can be selected from 6 men and 5 women, consisting of 4 men and 2 women?**

1) 150

2) 200

3) 175

4) Other than given options

5) 180

**8. There are 50 buckets and 50 persons. Person 1 keeps one ball in every bucket, person 2 keeps two balls in every 2nd bucket, person three keeps 3 balls in every third bucket. This process goes on till 50th person keeps 50 balls in 50th bucket. Find the total number of balls kept in 50th bucket.**

1) 85

2) 90

3) 92

4) 93

5) 81

**9. Ten years ago the average age of a family of four members was 28 years. Two children have been born, the present average age of family is same. What are the present ages of the children if the age difference between both the children is 2 years?**

1) 7 & 9 years

2) 6 & 8 years

3) 7 & 5 years

4) Other than given options

5) 6 & 4 years

**10. In an examination, every candidate took German or English or both subjects as a language paper. 76.5% of the candidates took German and 48.7% took English. If the total number of candidates appeared in the examination is 3250, then how many candidates took both the subjects?**

1) 819

2) 835

3) 845

4) 865

5) 910

__Answers:__
(1 - 5)

1. 2;

Interest earned under default plan III = Rs. 3762

Interest rate of plan I = 11%

Interest earned under plan III at 11% p.a. compounded

annually

= 20000 (1 + 11/100)^2 - 20000 = Rs. 4642

Difference in interest earned = 4642 – 3762 = Rs. 880 more

2. 1

Original term is 12 and when it is tripled it becomes 36

months

Interest on Rs. 45,000 @ 12.50% p.a (compounded annually) for 36 months is

= 45000 (1 + 12.5/100)^3 - 45000 = 19072.27

3. 3

Maturity amount of plan II = 35000 + 6562.5

= Rs. 41562.5

Rs. 41562.5 deposited for 2 years in plan I gives

= [ 1 + (2 * 11)/100 ] * 41562.5 = Rs. 50706.25

4. 4

Interest earned under plan III (Compounded annually)

= Rs. 3762

Interest earned under plan III (If the interest is not

compounded) = (20000 * 2 * 9)/100 = Rs. 3600

Required ratio = 3762 : 3600 = 209 : 200

5. 4

Investment of Rs. 45000 in plan will earn in 24 months

= 45000 ( 1 + 12.5/100)^2 - 45000 = Rs. 11953.125

6. 3

Total weight of J, K and L = 75 × 3 = 225 kg

Total weight of J, K, L and M = 78 × 4 = 312 kg

Weight of M = 312 – 225 = 87 kg

Weight of N = 87 – 5 = 82 kg

Total weight of K, L, M & N = 77 × 4 = 308 kg

Total weight of K, L & M = 308 – 82 = 226 kg

Weight of J = weight of (J, K, L and M) – weight of (K,

L and M)

= 312 – 226 = 86 kg

7. 1

Required number of ways = 6C4 × 5C2 = 6*5/2 * 5*4/2 = 150

8. 4

1st person, 2ndperson, 5th person, 10th person, 25th

person & 50th person will put balls in the 50th bucket.

So number of balls in the 50th bucket

= 1 + 2 + 5 + 10+ 25 + 50 = 93

9. 1

Ten years ago, total age of four members = 28 × 4 = 112 years

Total age of four members at present = (28 + 10) ×4 = 152 years

And present age of four members + two children = 28 × 6 = 168 years

So age of the two children = 168 – 152 =16

So age of 1st child = 9 years

And age of 2nd child= 7 years

10. 1; Let total number of candidates be = 100

Number of candidates who took both German and English = (76.5 + 48.7) – 100 = 25.2

i.e. 100 units ---> 3250

25.2 units ---> 3250/100 * 25.2 = 819