Tuesday, May 3, 2016

1. India ranks which position in the exports of Fake goods globally while china is No.1 in the list with a huge 63 % share in the estimated half-a-trillion dollar worldwide imports of forged and pirated goods?
a) 2nd
b) 4th
c) 7th
d) 3rd
e) 5th

Answer:
(e) 5th

2. Name the state, which  Proposes To Develop 200 Smart Villages In 2016-17?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Punjab
e) Himachal Pradesh

Answer:  (d) Punjab

3. Real Estate (Regulation and Development) Act came into force on?

a) 01st April 2016
b) 01st January 2016
c) 01st May 2016
d) 01st July 2016
e) None of the above

Answer: (c) 01st May 2016

4. India and which of the following countries has signed a bilateral air services agreement that would facilitate the operation of direct flights 

between two countries?
a) New Zealand
b) Papua New Guinea
c) Russia
d) Brazil
e) USA

Answer: (a) New Zealand

5. Core sector industries grew by how much percent in March, as against a decline of (-)0.7 in the same month last year?
a) 7.4 Per cent
b) 6.4 Per cent
c) 8.4 Per cent
d) 9.4 Per cent
e) 2.4 Per cent

Answer: (b) 6.4 Per cent

6. Paytm has partnered with which company for its upcoming Payments bank business?
a) Wipro
b) TCS
c) Mahindra & Mahindra
d) Infosys
e) Reliance

Answer: (a) Wipro

7. Name the person who was a Rashtriya Swamyasewak Sangh (RSS) activist and former Bharatiya Jana Sangh leader?
a) Gopinath Munde
b) Arjun Tyagi
c) Balraj Madhok
d) Suman Kumar Watsal
e) None of the above

Answer: (c) Balraj Madhok

8. Parliament has passed Mines and Minerals (Development and Regulation) Amendment Bill, 2016. It is an amendment to the act?

a) Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957
b) Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1955
c) Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1959
d) Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1967
e) None of the above

Answer: (a) Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957

9. The tagline for the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) is? 

a) Electricity for all
b) Swachh Indhan, Behtar Jeevan
c) Sabka vikas, sabka sath
d) Swaksh peyajal sabhi ke liye
e) None of the above

Answer: 
(b) Swachh Indhan, Behtar Jeevan

10. INS Kalvari is also known as? 

a) Panthor race (or P50)
b) Lion King (or L50)
c) Tiger Shark (or S50)
d) Indian Lion (L50)
e) None of the above

Answer: (c) Tiger Shark (or S50)

Follow by Email

Advertising

Advertisement

Blog Archive