Friday, May 6, 2016

1. SS Tarapore passed away in Mumbai recently.He was an economist and the former?
a) governor of RBI 
b) deputy governor of the RBI
c) CMD of State Bank of India 
d) chairman of NABARD
e) CMD of SIDBI 
Answer: deputy governor of the RBI

2. Haryana and Ontario signed an MoU recently aimed at enhancing commercial and cultural ties. Ontario is a province of?
a) US 
b) France
c) Germany 
d) Canada
e) Japan 
Answer: Canada

3. Which of the following Indian films recently bagged the Best First Foreign Film Award conferred by the French Syndicate of Cinema Critics 2016 (FSCC)?
a) PK 
b) Bajrangi Bhaijaan
c) Tanu Weds Manu Returns 
d) Titli
e) Piku 
Answer: Titli

4. ______ has won the 61st National School Athletics championship held in Kozhikode, Kerala?
a) Maharashtra 
b) Tamil Nadu
c) Kerala 
d) Uttar Pradesh
e) Karnataka 
Answer: Kerala

5. The World Health Organization (WHO) declared the ______ virus a global health emergency recently?
a) Ebola 
b) Dengue
c) Tuberculosis 
d) Swine Flu
e) Zika 
Answer: Zika

6. The Supreme Court has appointed a committee to sell assets of Pearls Agrotech Corporation Ltd (PACL) and refund Rs 49,000 cr to the investors under the chairmanship of?
a) Mukul Mudgal 
b) Dipak Misra
c) RM Lodha 
d) Jagdish Singh Khehar
e) Anil R Dave 
Answer: RM Lodha

7. Name the legendary playback singer who entered Guinness World Records recently for recording highest number of songs in several languages?
a) Asha Bhosle 
b) P Susheela
c) Alka Yagnik 
d) Kavita Krishnamurthy
e) Sujatha Mohan 
Answer: P Susheela

8. The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has decided to provide interest on inoperative accounts from?
a) 1 Apr 2016 
b) 1 May 2016
c) 1 Jun 2016 
d) 1 Sep 2016
e) 1 Apr 2017 
Answer: 1 Apr 2016

9. The limit for long term FPIs in central govt securities will be enhanced to what amount from 4 Apr 2016?
a) Rs 44,100 cr 
b) Rs 50,000 cr
c) Rs 56,000 cr 
d) Rs 60,000 cr
e) Rs 65,000 cr 
Answer: Rs 50,000 cr

10. PM Narendra Modi recently launched Asia's biggest telescope located at Devasthal near Nainital in Uttarakhand which is developed with assistance of?
a) Sweden 
b) US
c) Norway 
d) Belgium
e) France
Answer: Belgium

Follow by Email

Advertising

Advertisement

Blog Archive