Thursday, May 5, 2016

1. The capital city of Cambodia is?
a) Nassau 
b) Naypyidaw
c) Phnom Penh 
d) Belmopan
e) Gaborone 
Answer: Phnom Penh

2. Nguyen Thi Kim Ngan has been elected as the first female house speaker of the parliament of?
a) Cuba 
b) Chile
c) Philippines 
d) Thailand
e) Vietnam 
Answer: Vietnam

3. PM Narendra Modi will on Apr 5 inaugurate ‘Stand Up India’ initiative which is aimed at creating jobs and promoting entrepreneurship among?
a) Women 
b) ST
c) SC 
d) All the above
e) Only b) and c) 
Answer: All the above

4. The host country of the 2017 FIFA U17 World Cup is?
a) England 
b) Argentina
c) Germany 
d) France
e) India 
Answer: India

5. The 4th Nuclear Security Summit attended by PM Narendra Modi was held recently in?
a) London 
b) Paris
c) Washington 
d) Brussels
e) Geneva 
Answer: Washington

6. Which country will get a cheap $100mn loan from the World Bank to help create 100,000 jobs for Syrian refugees and its own citizens?
a) Jordan 
b) Lebanon
c) Turkey 
d) Egypt
e) Armenia 
Answer: Jordan

7. The rural job guarantee scheme MGNREGA completed 10 years on 2 Feb. It was launched in Feb 2006 from Bandlapalli village of Anantpur district in?
a) Andhra Pradesh 
b) Odisha
c) Tamil Nadu 
d) Karnataka
e) Madhya Pradesh 
Answer: Andhra Pradesh

8. India signed two bilateral advance pricing agreements (APAs) recently with which country in its efforts to provide certainty and stability in tax policies to foreign investors?
a) UK 
b) China
c) South Korea 
d) Mauritius
e) Germany 
Answer: UK

9. Vice President Hamid Ansari embarked on 5day visit to Brunei and Thailand recently. The capital city of Brunei is?
a) Freetown 
b) Montevideo
c) Caracas 
d) Bandar Seri Begawan
e) Lusaka 
Answer: Bandar Seri Begawan

10. __________ won the award for the most innovative use of internet technology by central govt public sector units recently at the 18th National eGovernance Awards?
a) IRCTC’s New Next Generation eTicketing System 
b) Oil Ministry’s ‘Give It Up’ Campaign
c) 4G service by BSNL 
d) GPS aided geo augmented navigation (GAGAN) system of ISRO
e) None of the above

Answer: IRCTC’s New Next Generation eTicketing System

Advertisement

Blog Archive