Tuesday, May 10, 2016

1. Name the sportsperson who has been chosen for the 2016 Hridaynath Mangeshkar Award?
a) MS Dhoni
b) Vishwanathan Anand
c) Ritu Rani
d) Mithali Raj
e) Sania Mirza
Answer: Vishwanathan Anand

2. PM Narendra Modi launched ‘Stand Up India’ scheme recently. Under the scheme, ______ bank branches in the country will provide loans to certain entrepreneurs?
a) 25,000 lakh
b) 50,000 lakh
c) 1 lakh
d) 1.25 lakh
e) 2.50 lakh
Answer: 1.25 lakh

3. India's first instant loan giving app was launched in Mumbai recently. Name the app?
a) InstCash
b) CashApp
c) EzeeCASH
d) CASHe
e) CashMATE
Answer: CASHe

4. The govt has set up a highlevel committee to suggest ways to strengthen the security along the border with Pakistan. The Committee is chaired by?
a) Rajiv Mehrishi
b) LC Goyal
c) VK Singh
d) Madhukar Gupta
e) Bikram Singh
Answer: Madhukar Gupta

5. Myneni Hari Prasad Rao, who passed away recently, was considered the architect of _______ Atomic Power Station?
a) Narora
b) Rajasthan
c) Tarapur
d) Kakrapar
e) Madras
Answer: Madras

6. Manish Sharma has become the first Indian and the youngest ever to become an executive officer of?
a) Sony
b) Apple
c) Samsung
d) LG
e) Panasonic
Answer: Panasonic

7. Aadhaar is now the largest digital platform in the world for transparent delivery of services as its enrolment recently hit a milestone of?
a) 25 cr
b) 40 cr
c) 50 cr
d) 75 cr
e) 100 cr
Answer: 100 cr

8. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) recently commissioned a seasonwise tiltable canal top solar PV plant at Bhimavaram in?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Rajasthan
e) Madhya Pradesh
Answer: Andhra Pradesh

9. Visiline Jepkesho and Cyprian Kotut won women’s and men’s titles respectively at the 40th edition of the Paris Marathon recently. Both of them belong to?
a) Kenya
b) Ethiopia
c) Eretria
d) Nigeria
e) Zambia
Answer: Kenya

10. Which of the following countries launched the world’s first public immunization program for dengue fever recently?
a) Philippines
b) Mexico
c) Al Salvador
d) Thailand
e) Malaysia
Answer: Philippines

Follow by Email

Advertising

Advertisement

Blog Archive