Wednesday, May 11, 2016

1. PM Narendra Modi recently stressed on cutting crude oil imports by 2022, the year marking 75 years of India’s independence, by?
a) 05 per cent 
b) 10 per cent
c) 15 per cent 
d) 20 per cent
e) 25 per cent 
Answer: 10 per cent

2. The Union Govt has decided to set up the National Organic Farming Research Institute in which of the following states?
a) Sikkim 
b) Assam
c) West Bengal 
d) Uttar Pradesh
e) Haryana 
Answer: Sikkim

3. Which country recently successfully put a satellite into orbit, with a rocket launch widely condemned as a ballistic missile test for a weapons delivery system?
a) Iran 
b) North Korea
c) China 
d) Cuba
e) Egypt 
Answer: North Korea

4. Which of the following IPL franchisees bought Shane Watson for Rs 9.5 cr in the recent auction?
a) Sunrisers Hyderabad 
b) Mumbai Indians
c) Royal Challengers Bangalore 
d) Delhi Daredevils
e) Kings XI Punjab 
Answer: Royal Challengers Bangalore

5.  The Union Cabinet has approved signing of an MoU between India and _____ for setting up of South Asia Regional Training and Technical Assistance Center (SARTTAC) in India?
a) World Bank 
b) ADB
c) IMF 
d) Federal Reserve
e) Bank of Japan 
Answer: IMF

6. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, who is soon to visit India, is the present crown prince of?
a) Abu Dhabi 
b) Dubai
c) Ajman 
d) Ras alKhaimah
e) Sharjah 
Answer: Abu Dhabi

7. The Union Minister of Health and Family Welfare JP Nadda recently launched ‘Project Sunrise’ for prevention of AIDS in
a) Delhi 
b) Himachal Pradesh
c) Jammu & Kashmir 
d) the seven Union Territories
e) the eight North-Eastern states 
Answer: the eight North-Eastern states 

8. India’s proposed trade pact with Russialed EAEU bloc has been put by the govt on fast track. Which of the following countries is NOT a member of EAEU bloc?
a) Kyrgyzstan 
b) Armenia
c) Ukraine 
d) Belarus
e) Kazakhstan 
Answer: Ukraine

9. Zeid Ra’ad Al Hussein is the present United Nations?
a) Disengagement Observer Force chief 
b) ambassador to Syria
c) ambassador to Afghanistan 
d) High Commissioner for Refugees
e) High Commissioner for Human Rights 
Answer: High Commissioner for Human Rights

10. The seven Basmati rice producing states will get the geographical indication (GI) tag soon. Which of the following states is NOT among them?
a) Punjab 
b) Andhra Pradesh
c) Jammu & Kashmir 
d) Uttarakhand
e) Himachal Pradesh
Answer: Andhra Pradesh

Follow by Email

Advertising

Advertisement

Blog Archive