Tuesday, May 17, 2016

1. India and which country signed an MoU recently for construction of six nuclear reactors at Jaitapur in Maharashtra?
a) Germany 
b) France
c) Australia 
d) Japan
e) China 
Answer: France

2. Every year Mar 24 is observed as the?
a) World Tuberculosis Day 
b) Cancer Day
c) Malaria Day 
d) World Kidney Day
e) World Health Day 
Answer: World Tuberculosis Day

3. Who among the following is the new chairman in the Central Administrative Tribunal?
a) Permod Kohli 
b) Mohit Shah
c) Dheerendra Hiralal Waghela 
d) Ramayyagari Subhash Reddy
e) Vivek Kumar Birla 
Answer: Permod Kohli

4. Name the chairperson of the NHRC who was recently appointed a member of the International Coordinating Committee of National Human Rights Institutions?
a) Kurian Joseph 
b) Rajendra Mal Lodha
c) TS Thakur 
d) HL Dattu
e) P Sathasivam 
Answer: HL Dattu

5. _________ govt and Japanese International Cooperative Agency (JICA) have signed MoU on ‘Capacity Enhancement for Sustainable Agriculture and Irrigation.
Development’.
a) Gujarat 
b) Rajasthan
c) Mizoram 
d) Sikkim
e) Tripura 
Answer: Mizoram

6. Which state has launched a scheme ‘Adapting Homes for the Differently abled’ recently?
a) Punjab 
b) Haryana
c) Rajasthan 
d) Bihar
e) Uttar Pradesh 
Answer: Haryana

7. The capital city of Syria is?
a) Tirana 
b) Luanda
c) Damascus 
d) Yerevan
e) Nassau 
Answer: Damascus

8. The president Pranab Mukherjee conferred Padma awards recently. Who among the following is NOT a recipient of Padma Vibhushan this year?
a) Ramoji Rao 
b) Jagmohan
c) Shri Shri Ravi Shankar 
d) Yamini Krishnamurthy
e) None of the above
Answer: None of the above

9. Indian-American Nandita Bakshi has been appointed the President and Chief Executive Officer of Bank of the West which is a unit of French banking giant?
a) Deutsche Bank 
b) CITI Bank
c) Standard Chartered 
d) BNP Paribas
e) Morgan Stanley 
Answer: BNP Paribas

10. Which of the following films has won the Best Film award at the 63rd National Film Awards?
a) Tanu Weds Manu Returns 
b) Bajirao Mastani
c) Piku 
d) Bajrangi Bhaijaan
e) Baahubali
Answer: Baahubali

Follow by Email

Advertising

Advertisement

Blog Archive