Friday, April 29, 2016

1. Who among the following was recently named the Allan Border medallist for 2016, Australian cricket's greatest individual honour?
a) Alex Ross 
b) Adam Voges
c) Glenn Maxwell 
d) David Warner
e) Steve Smith 
Answer: David Warner

2. JS Deepak was appointed recently as the new _________ secretary?
a) revenue 
b) telecom
c) minority affairs 
d) cabinet
e) finance 
Answer: telecom

3. The book titled ‘The Turbulent Years:1980-1996’ was released by the Vice President Hamid Ansari recently. It is a memoir written by?
a) Sonia Gandhi 
b) Lal Krishna Advani
c) Murli Manohar Joshi 
d) Manmohan Singh
e) Pranab Mukherjee
Answer: Pranab Mukherjee

4. Who won the women’s singles title at the Australian Open 2016?
a) Serena Williams 
b) Angelique Kerber
c) Sabine Lisicki 
d) Garbine Muguruza
e) Petra Kvitova 
Answer: Angelique Kerber

5. ___________ took over 75% of the outstanding loan liabilities of its power distribution companies amounting to Rs 39,900 cr under UDAY scheme recently?
a) Rajasthan 
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh 
d) Gujarat
e) Bihar 
Answer: Uttar Pradesh

6. The market regulator SEBI hiked FPI investment limit for govt securities recently. The term FPI stands for?
a) Forward Portfolio Investor 
b) Foreign Portfolio Investor
c) Foreign Preferential Investor 
d) Followup Portfolio Investor
e) None of the above 
Answer: Foreign Portfolio Investor

7. _______ has become the first state to implement use of injectable contraceptives as a family planning measure?
a) West Bengal 
b) Uttar Pradesh
c) Bihar 
d) Haryana
e) Tamil Nadu 
Answer: Haryana

8. Which country launched the 22nd satellite in the BeiDou Navigation Satellite System (BDS) series recently being developed as an alternative to the US GPS system?
a) Singapore 
b) Malaysia
c) Indonesia
d) Japan
e) China 
Answer: China

9. As per the security solutions firm Symantec, India’s ranking among countries with high number of financial Trojan infections at present is?
a) second 
b) third
c) fourth 
d) fifth
e) sixth 
Answer: third

10. Under the plan ‘Indradhanush’ the total amount proposed to be infused in stateowned banks over a period of four years is?
a) Rs 25,000 cr 
b) Rs 40,000 cr
c) Rs 55,000 cr 
d) Rs 70,000 cr
e) Rs 90,000 cr

Answer: Rs 70,000 cr

Advertisement

Blog Archive